سوختگی یکی از پیش آمدهای ناخوشاید انسانی است که گاهی برای همه ما پیش آمده است به وبژه در سنین خردسالگی! سوختگی به همراه درد و سوزش، آسیب شدید پوستی و در پاره از موارد آسیب های روحی را هم سبب میشود. یه هنگام سوختگی باید چه کنیم ؟ از خمیر دندن استفاده کنیم ؟ از کره استفاده کنیم ؟؟؟؟؟ یخ ؟؟ اگر دانشی در مورد این پیش آمده نداشته باشیم، ممکن است با خطرات جدی سلامتی روبهرو شویم.
سوختگی چیست؟
به نوعی آسیب پوست یا غشاهای مخاطی بدن، معده و دستگاه گوارش و … در اثر گرما یا سرمای بیشازاندازه ، مواد شیمیایی، جریان برق و …، سوختگی گفته میشود. سوختگی شدید ممکن است تنها به آسیب سطح پوست خلاصه نشود و ساختمان کلی پوست، اعصاب و ماهیچهها، استخوانها و … آسیب وارد کند.
انواع سوختگی
درجات سوختگی از نظر شدت آن، سه نوع اصلی دارد( که دربین مردم شناخته شده است) :
سوختگی درجه اول: قرمزی پوست بدون ایجاد تاول
سوختگی درجه دوم : ایجاد تاول و کمی ضخیمشدن پوست
سوختگی درجه سوم : ضخیمشدن گسترده پوست با ظاهر سفید و چرمی
همچنین علاوه بر سه نوع اصلی، یک نوع دیگر سوختگی هم با عنوان سوختگی درجه ۴ وجود دارد.
سوختگی درجه چهار از نوع شدید و خطرناک سوختگی است و ممکن است گاهی تهدیدکننده زندگی باشد. در این وضعیت علاوه بر لایههای اپیدرم و درم پوست، ممکن است عضلات، ماهیچهها، استخوانها، تاندونها و عروق خونی آسیب ببیند. در برخی شرایط استخوان یا عضله کاملا نمایان میشود.
علل سوختگی بسیار زیاد است ولی یک نکته مهم ، درجه سوختگی به علتش ، ربطی ندارد. شاید سوختگی با آب جوش هر سه نوع سوختگی را به وجود آورد!
سوختگی درجه یک
سوختگی درجه اول، سوختگی سطحی هم نامیده میشود، زیرا تنها روی لایههای پوستی تأثیر میگذارد. درمان سوختگی درجه اول معمولاً ۷ تا ۱۰ روز زمان میبرد و جای زخم هم باقی نمیماند.
سوختگی درجه دو
سوختگی درجه ۲ جدیتر از درجه یک هستند و آسیب بیشتری به بدن میزنند. در این نوع سوختگی، دوست بهشدت قرمز و متورم میشود و شاهد تاولهای پوستی هم خواهیم بود. از آنجایی که این زخمها، حساس هستند، باید زخم را تمیز نگهداشت و آن را بهدرستی پانسمان کرد تا عفونت ایجاد نشود. در اکثر موارد سوختگیهای درجه دو طی دو هفته بهبود مییابند؛ اما در برخی موارد ممکن است سه هفته هم زمان ببرد. غالباً جای زخم این نوع سوختگی باقی نمیماند؛ اما ممکن است رنگ پوست تغییر یابد
سوختگی درجه سه
سوختگی درجه ۳ بسیار شدید هستند. این نوع سوختگی آسیب زیادی را روی پوست ایجاد میکند. برخی تصور میکنند این نوع سوختگی، درد زیادی دارد؛ اما باید بگوییم در این درجه از سوختگی ممکن است حتی اعصاب فرد از بین برود و هیچ دردی احساس نکند. به همین دلیل در این نوع سوختگیها باید خیلی سریع به پزشک مراجعه شود تا درمان سوختگی تحت نظر پزشک متخصص انجام بگیرد.
علت سوختگی
حال که با درجههای مختلف سوختگی آشنا شدید، نوبت به انواع علتهای سوختگی میرسد:
- سوختگی حرارتی: این سوختگی ناشی از منابع حرارتی خارجی مانند فلزات داغ، مایعات داغ، شعله آتش و بخار آب است.
- سوختگی تابشی: این نوع سوختگی ناشی از آفتابسوختگی و پرتوهایی مانند اشعه ایکس است.
- سوختگی شیمیایی: سوختگیهای شیمیایی ناشی از سوختگی با اسیدهای قوی، مواد قلیایی، مواد شوینده یا حلالها هستند.
- سوختگی الکتریکی: این نوع سوختگی ناشی از جریان الکتریکی، جریان متناوب (AC) و جریان مستقیم (DC) است.